dwhite-logo
Εκδρομές & Περίπατοι
Εκδρομές & Περίπατοι

Κέντρο της πόλης

Η πόλη της Καστοριάς έχει ιδιαίτερα παραδοσιακό χαρακτήρα που σε συνδυασμό με τη σύγχρονη δομή των κτιρίων συνθέτουν ένα ποικιλόμορφο και εντυπωσιακό σκηνικό. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν στο κέντρο της πόλης τις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες, το Βυζαντινό μουσείο, τις παραδοσιακές γειτονιές και να επισκεφτούν τα μαγαζιά, τα καφέ και τα εστιατόρια. Φυσικά, ένας περίπατος δίπλα στη λίμνη είναι απαραίτητος για να θαυμάσει κανείς το μεγαλείο της πόλης.

Παλιά πόλη

Τα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, τα μεγαλόπρεπα Καστοριανά αρχοντικά και οι βυζαντινές εκκλησίες συνθέτουν το σκηνικό της παλιάς πόλης της Καστοριάς στη περιοχή Ντολτσό. Ο επισκέπτης περπατώντας σε αυτή τη γειτονιά, κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και τη νοσταλγική ατμόσφαιρα της παλιάς αίγλης που υπήρχε στην περιοχή. Κάποια από τα παλιά αρχοντικά φιλοξενούν μουσεία ( το Λαογραφικό, το Ενδυματολογικό και το Δεληνάνειο μουσείο) που με τα εκθέματα τους ζωντανεύουν την λαμπρή ιστορία της πόλης. Στην πλατεία του Ντολτσό, μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του κάτω από τα υπέροχα πλατάνια και να δοκιμάσει τις παραδοσιακές γεύσεις της Καστοριάς.

Προφήτης Ηλίας

O Προφήτης Ηλίας είναι το μπαλκόνι της Καστοριάς, από όπου μπορεί κάνεις να απολαύσει την πανοραμική θέα της πόλης και της λίμνης αλλά και των μεγάλων βουνών που την περιβάλλουν. Το Αποζάρι, η περιοχή της Χλόης, τα παραδοσιακά μπλε ‘καράβια’ της λίμνης είναι κάποια από τα αξιοθέατα που κόβουν την ανάσα του κάθε επισκέπτη. Στον χώρο, εκτός από το εκκλησάκι, υπάρχει πάρκο και καφέ- εστιατόριο που καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών, μικρών και μεγάλων. Ανεβαίνοντας λίγο πιο πάνω, μέσα από μια υπέροχη διαδρομή, είναι το καταφύγιο του Αγίου Αθανασίου. Στη διαδρομή αυτή μπορεί κανείς να δει και το Θεατράκι του Βουνού, που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και το καλοκαίρι δίνονται παραστάσεις και συναυλίες.

Εσωτερικός περίγυρος

Ξεκινώντας από την νότια παραλιακή λεωφόρο ο επισκέπτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ομορφιά του φυσικού τοπίου του γύρου της λίμνης. Ανάμεσα από κλαίουσες ιτιές και πλατάνια που γέρνουν πάνω από τη λίμνη, παρέα με τα πτηνά της λίμνης και τις Καστοριανές βάρκες, ο περιπατητής  θα απολαύσει μια υπέροχη διαδρομή, αφού μπροστά του ξεπροβάλλουν  το σπήλαιο του Δράκου, το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας, το σκαρφαλωμένο πάνω στον βράχο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, κιόσκια για πικ-νικ και φυσικά το κτίριο του Ναυτικού Ομίλου με την εξαιρετική θέα της λίμνης.

Εξωτερικός περίγυρος

Η εξωτερική αυτή διαδρομή δίνει την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να δει τη λίμνη σε όλο της το μεγαλείο αλλά και αξιόλογες περιοχές της υπόλοιπης Καστοριάς. Ξεκινώντας πάλι από την νότια παραλιακή λεωφόρο και οδηγώντας παράλληλα με τη λίμνη, βγαίνετε από την πόλη και συναντάτε το χωριό Δισπηλιό με τον μοναδικό Λιμναίο Οικισμό. Στη συνέχεια περνάτε από τον οικισμό Κρέπενη (γνωστό για το στοιχειό της), το χωριό Μαυροχώρι με την εξαιρετική θέα προς την λίμνη και τους παραδοσιακούς, τοπικούς μεζέδες του, την Πολυκάρπη με τις πανέμορφες παραλίμνιες πεζοπορίες , το χωριό Φωτεινή με το υπέροχο δάσος από βελανιδιές. Δάσος γεμάτο με οξιές και δρύες θα συναντήσει κανείς στο χωριό Μεταμόρφωση, ενώ στο Τοιχιό μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα φημισμένα ορεινά μήλα της Καστοριάς.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα πέτρινα γεφύρια που συναντώνται στα χωριά Γκιολέ, Τσεσμέ, Λάκος και Γκρανοβόντα εξαιτίας της αρχιτεκτονικής τους.