dwhite-logo
Αλιάκμονας και Πέτρινα Γεφύρια
Αλιάκμονας και Πέτρινα Γεφύρια

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ

Ο ποταμός Αλιάκμονας πηγάζει από τις χιονισμένες κορφές των βουνών Βόιο και Βέρνο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ποταμό της Ελλάδας σε μήκος 297 χλμ., λεκάνη απορροής έκτασης 9000 τ.χλμ. και το εκτεταμένο Δέλτα του που φτάνει τα 40.000 στρέμματα.  Διαρρέει αρκετούς νομούς της Μακεδονίας (Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζανης, Ημαθίας) και εκβάλει στο Θερμαϊκό Κόλπο. Το όνομα του σύμφωνα με την παράδοση το πήρε από τον Αλιάκμων, έναν από τους ποτάμιους θεούς, παιδί του Ωκεανού και της Τηθύος.

Αποτελεί έναν σπουδαίο βιότοπο ζωτικής σημασίας που περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση. Έχουν καταγραφεί πάνω από 500 είδη φυτών, ανάμεσα τους πεύκα και έλατα, καστανιές, δρυς, πουρνάρια, σφεντάμια, πλατάνια, ιτιές, καθώς και ποώδη βλάστηση, καλαμιές, βούρλα, αρμυρήθρες αλλά και αλμυρά έλη, βάλτοι με γλυκό νερό και εκτεταμένα λασποτόπια.

Στην ορνιθοπανίδα της περιοχής του ποταμού έχουν παρατηρηθεί περίπου 215 είδη πουλιών ανάμεσα στα οποία είναι η πετροπέρδικα, ο φιδαετός, η αετογερακίνα, ο σταυραετός, το ποταμογλάρονο, η Χαλκοκουρούνα και 27 από αυτά, αποτελούν προστατευόμενα είδη όπως ο πορφυροτσικνιάς.

Η ιριδίζουσα πέστροφα, η τσιπούρα, το γριβάδι, ο γαύρος, η γόπα, ο σπάρος, ο σολωμός, ο ροφός, είναι κάποια από τα 35 είδη ψαριών που συναντώνται στον Αλιάκμονα. Από θηλαστικά, στην περιοχή μπορεί κάποιος να συναντήσει βίδρες, αλεπούδες, λύκους και τσακάλια, λαγούς και  αγριογούρουνα. Τέλος, από έναν υδροβιότοπο δεν θα μπορούσαν λείπουν ερπετά που αριθμούν 15 διαφορετικά είδη και τα αμφίβια. Λόγω της μεγάλης της βιοποικιλότητας, η περιοχή αποτελεί Υγρότοπο με Διεθνή Σημασία της Σύμβασης Ραμσάρ και Περιοχή Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας.

Κατά μήκους του ποταμού έχουν φτιαχτεί φράγματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανθρώπινες ανάγκες για άρδευση, ύδρευση, αντιπλημμυρική ανάσχεση και τουριστική ανάπτυξη. Τα φράγματα που έχουν κατασκευαστεί στον Αλιάκμονα είναι τα εξής: Σφηκιά, Πολύφυτο, Ασώματα και Αγία Βαρβάρα.

Ο ποταμός Αλιάκμονας έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της Μακεδονίας στις επαναστάσεις του 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), την απελευθέρωση της Βέροιας (1912) από τον τουρκικό ζυγό, και με την αντίσταση (1941-1944) κατά των δυνάμεων κατοχής (Γερμανών – Ιταλών).

Πέτρινα γεφύρια

Τα πέτρινα γεφύρια της Καστοριάς αποτελούν μερικά από τα γραφικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Οι μονότοξες κατασκευές, αριστουργηματικές εκφάνσεις της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής, ενώνουν τις όχθες του Αλιάκμονα και των παραποτάμων του, αποτελώντας μερικά από τα σημαντικότερα περάσματα των προηγούμενων αιώνων. Τα γεφύρια κατασκευάστηκαν κυρίως από χτίστες της Κόνιτσας και οι επισκέπτες μπορούν να τα θαυμάσουν στην μαγευτική ύπαιθρο του νομού Καστοριάς.

ΓΕΦΥΡΙ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ

Το γεφύρι της Κορομηλιάς βρίσκεται μόλις  1  χλμ. από το ομώνυμο χωριό στον παραπόταμο του Αλιάκομονα τον Λαδοπόταμο. Σύμφωνα με την επιγραφή που έχει χαραγμένη, χτίστηκε το 1865. Είναι μονότοξο με μήκος 26 μ. και ύψος 7 μ. και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι ασβεστόλιθος. Παλιότερα ένωνε την Κορομηλιά με το Δενδροχώρι.

 

ΓΕΦΥΡΙ ΜΠΕΡΙΚΙ

H γέφυρα του Δενδροχωρίου ή αλλιώς «Χάνι Μπιρίκι» βρίσκεται πάνω από τον παραπόταμό Λαδοπόταμο, όπως και το γεφύρι της Κορομηλιάς αλλά από την νοτιοδυτική πλευρά των χωριών Γάβρου και Κρανιώνα και 5χλμ από τον οικισμό Κορομηλιά.  Είναι κτισμένο το 1866 από τον αρχιμάστορα Σδρόλιο, μονότοξο, με ιδιαίτερη κατασκευή, ύψος πάνω από 8μ., μήκος 26 μέτρα και πλάτος 2 μέτρα.

 

ΓΕΦΥΡΙ ΛΙΘΙΑΣ

Το γεφύρι της Λιθιάς βρίσκεται μόλις 1χλμ. νότια του οικισμού Λιθιά και πρόκειται για ένα μικρό, μονότοξο, το οποίο σε βάθος χρόνου  μετατράπηκε σε υδραγωγική καμάρα. Είναι χτισμένο πάνω σε ρυάκι που κατεβαίνει από το χωριό Μουρίκι.