dwhite-logo
Μουσεία
Μουσεία

Βυζαντινό Μουσείο

Στην κορυφή του λόφου της βυζαντινής ακρόπολης βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, που εγκαινιάστηκε το 1989 και έχει μια από τις πιο μεγάλες και αξιόλογες ελληνικές συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών Αγιογραφιών στον κόσμο.
Ο χώρος του μουσείου είναι χωρισμένος σε έξι ενότητες-αίθουσες, που σε κάθε μια φιλοξενούνται οι συλλογές ανάλογα με την χρονολογία τους που ξεκινούν από τον 12ο αιώνα μέχρι και τον 17ο. Όλα τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από τους βυζαντινούς ναούς της πόλης. Οι φορητές εικόνες στην μόνιμη έκθεση του μουσείου, εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα, βιβλία και κειμήλια, κεραμική και νομίσματα, παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες σε συνδυασμό με φωτογραφίες και κείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να θαυμάσει τα κορυφαία βυζαντινά μνημεία της πόλης από τη βυζαντινή έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο.
Από τα πιο σημαντικά εκθέματα που ανήκουν στο Βυζαντινό μουσείο είναι οι εικόνες του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Νικολάου του 12ου αιώνα, καθώς και η Εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα του 14ου αιώνα.

 

Ώρες λειτουργίας: 2467026781 / Τρίτη – Κυριακή εκτός αργιών 08.30 έως 15.00

 

Μουσείο Λαογραφίας

Το Λαογραφικό Δεληνάνειο Μουσείο στεγάζεται στο Αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη από το 1975. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό κτίσμα της εποχής του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στην παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό.
Ο επισκέπτης κατά την ξενάγηση του μπορεί να πάρει μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της εποχής.
Το «δοξάτο»,η «κρεβάτα», ο «καλός οντάς», δωμάτια μιας άλλης εποχής, σε συνδυασμό με τα διάφορα υφαντά, πλεκτά, ρούχα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δίνουν με ακρίβεια εικόνες από τις διάφορες εκφάνσεις της ζωής των παλιών Καστοριανών και μαρτυρούν την ευμάρεια και τον πολιτισμό τους. Το Αρχοντικό κοσμείται από περίτεχνες τοιχογραφίες και φιλοξενεί αναπαράσταση παραδοσιακού εργαστηρίου γουνοποιίας.
Την επίβλεψή του Λαογραφικού Μουσείου έχει ο μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Αρμονία».

 

Ώρες λειτουργίας: 2467028603 / Τρίτη – Κυριακή εκτός αργιών 10.00 έως 17.00

 

Μουσείο Ενδυματολογίας

Πρόκειται για ένα μουσείο που διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου αφού σε αυτό σώζονται παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες ανδρών και γυναικών της περιοχής, μαρτυρώντας έτσι τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της .
Το μουσείο φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία στολών, συλλογές κοσμημάτων και νομισμάτων της πόλης της Καστοριάς, αλλά και των γύρω περιοχών, που μπορούν να δώσουν στον επισκέπτη αρκετά στοιχεία από την κουλτούρα της εποχής.
Τόσο το ύφος των υφασμάτων όσο και των κοσμημάτων είναι επηρεασμένο από την Ευρωπαϊκή κουλτούρα, αφού η Καστοριά ήταν κέντρο συναλλαγών λόγω του εμπορίου της γούνας.
Το μουσείο Ενδυματολογίας βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Καστοριάς, στη περιοχή Ντολτσό και στεγάζεται σε ένα παλιό παραδοσιακό αρχοντικό του 1750 με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, το οποίο άνηκε στους Αδελφούς Εμμανουήλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλή λειτουργία και ο εμπλουτισμός του μουσείου οφείλεται στην αξιόλογη προσπάθεια του μουσικοφιλολογικού συλλόγου «ΑΡΜΟΝΙΑ» .

 

Ώρες λειτουργίας: 2467028603 / Κυριακή & αργίες 10.30 έως 13.00

 

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα βρίσκεται στη πόλη της Καστοριάς, στην συνοικία Ντολτσό. Στεγάζεται στο αρχοντικό Πηχιών, ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, , που αποτελούσε την οικία του Μακεδόνα αγωνιστή Αναστασίου Κ. Πηχιών.
Η ανάγκη ανέγερσης ενός τέτοιου μουσείου, οφείλεται στο ότι η Καστοριά υπήρξε κέντρο επιχειρήσεων την περίοδο πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους. Την λειτουργία του έχει αναλάβει εθελοντικά ο σύλλογος Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, ο οποίος ως στόχο του έχει την συγκέντρωση μουσειακού υλικού εκείνης της εποχής και γενικότερα τον εμπλουτισμό του μουσείου. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στους χώρους του αρχοντικού, βλέποντας φωτογραφικό υλικό της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα, κειμήλια των αγωνιστών Μακεδονομάχων και παραδοσιακές στολές. Το αρχοντικό επίσης φιλοξενεί βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και η αίθουσα προβολών .
Το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα άνοιξε τις πόρτες του τον Μάιο του 2010 και εκτός από μουσείο, στον χώρο του οργανώνονται σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις, υπαίθριες εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.

 

Ώρες λειτουργίας: 2467021144 / Τρίτη – Κυριακή 09.30 έως 14.00

 

Δεληνάνειο

Ώρες λειτουργίας: 2467022108 / Σάββατο – Κυριακή 11.00 έως 13.00

 

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων βρίσκεται στο Μαυροχώρι Καστοριάς του Δήμου Μακεδνών μόλις 13 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς.
Το μουσείο στεγάζεται σε δύο κτίρια τοπικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Η ίδρυση του οφείλεται στον δάσκαλο Παναγιωτίδη Δημήτρη και την σύζυγο του Θεοχάρη Θεοφανώ, που με πολύ προσωπική δουλειά κατάφεραν να αναβιώσουν σκηνές καθημερινού βίου, ήθη και έθιμα.
Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα εκθέματα που είναι χωρισμένα σε θεματικές ενότητες όπως τον κύκλο του ψωμιού και του μαλλιού, τον τρύγο, παλιά επαγγέλματα που με τον καιρό έχουν εκλείψει, όπως του τσαγκάρη, του γανωματή, του σιδερά. Τα κέρινα ομοιώματα φτιαγμένα με λεπτομέρεια και σε πραγματικό μέγεθος, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, ζωντανεύουν μια άλλη εποχή δίνοντας με ακρίβεια το στίγμα των ανθρώπων που με σκληρή δουλειά και μόχθο αγωνίζονται για την καθημερινότητα.
Το μουσείο στεγάζει επίσης και το πολιτιστικό κέντρο στο οποίο λαμβάνουν μέρος διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως θέατρο, εκθέσεις έργων, ποίηση, μουσική κ.τ.λ

 

Ώρες λειτουργίας: 2467074780 / Καθημερινά 11.00 έως 17.00