dwhite-logo
Σύλλογοι
Σύλλογοι

Μουσικοφιλολογικός σύλλογος Αρμονία
Ο μουσικοφιλολογικός σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ» ιδρύθηκε το 1947 στην πόλη της Καστοριάς από κατοίκους της περιοχής. Πρόκειται για έναν πολυμελή σύλλογο (περίπου 1000 μέλη) που ασχολείται με τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της περιοχής. Περιλαμβάνει χορευτικά τμήματα, χορωδία, δανειστική βιβλιοθήκη και αίθουσας εκθέσεων. Από τα πιο σημαντικά έργα του συλλόγου είναι η ίδρυση δύο μουσείων της πόλης (το Λαογραφικό και το Ενδυματολογικό). Φροντίζει για την σωστή λειτουργία τους, την συγκέντρωση, φύλαξη και έκθεση αντικειμένων μεγάλης ιστορικής αξίας, αλλά και την συντήρηση δύο ιστορικών και πανέμορφων παραδοσιακών Αρχοντικών της Καστοριάς όπου στεγάζονται τα μουσεία.
Ο σύλλογος από τις συμμετοχές σε πλήθος εκδηλώσεων τόσο εγχώριες αλλά και διεθνής, έχει λάβει αξιόλογες διακρίσεις.

Το Τσαρσί
Ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Τσαρσί» είναι ένας νεοϊδρυθείς σύλλογος (Φεβρουάριος 2012) από μια ομάδα νέων ανθρώπων της περιοχής του Ιστορικού κέντρου της Καστοριάς. Σκοπό τους είναι η προστασία και η αναβάθμιση της περιοχής, η διάσωση και η διάδοση πολιτιστικής κληρονομιάς της σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, έτσι ώστε να αναδειχθεί ως παραδοσιακός οικισμός και ιστορικό κέντρο.
Μέσα από εκδηλώσεις του ιδίου του συλλόγου, της συμμετοχής του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και την ανάπτυξη δεσμών με άλλους συλλόγους, προάγει την δημιουργία προγραμμάτων ανθρωπιστικής δράσης, την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και την επίλυση προβλημάτων του τόπου.

Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καστοριάς
Ο σύλλογος « Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καστοριάς» μετράει σχεδόν έναν αιώνα ύπαρξης και δράσης στην πόλη της Καστοριάς. Απαρτιζόμενος από δραστήριες και ικανότατες γυναίκες με δυνατό το συναίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, προσφέρουν τόσα χρόνια στους αναξιοπαθούντες πολίτες της πόλης τους οικονομική ενίσχυση. Μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις και μπαζάρ ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο χρόνο, μαζεύουν χρήματα για άπορες οικογένειες, φοιτητές και ανέργους συμπολίτες τους. Όλα τα αντικείμενα που πωλούνται ( διακοσμητικά, παραδοσιακά εργόχειρα, στολίδια, γλύκα) είναι φυσικά χειροποίητα, κατασκευασμένα από τις κυρίες της Φιλόπτωχου με πολύ μεράκι και φαντασία.

Μύησις
Το 2004 ιδρύθηκε ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις » από έμπειρους πολίτες της Καστοριάς σε πολιτιστικά δρώμενα της πόλης με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής, την λαϊκή της παράδοσης και την βελτίωση του πνευματικού επιπέδου του τόπου. Ο όμιλος διαθέτει τμήματα παραδοσιακών χορών και δρώμενων, μουσικοκινητικής αγωγής και θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά, σχεδίου –  ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες, ευρωπαϊκών και λατινοαμερικάνικων χορών και θεατρική ομάδα. Διοργανώνει παραστάσεις στην περιοχή της Καστοριάς και παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αθανάσιος Χριστόπουλος
Ο πολιτιστικός σύλλογος «Αθανάσιος Χριστόπουλος» πήρε το όνομα του από τον γνωστό Καστοριανό ποιητή. Στόχος του συλλόγου, μέσα από την δημιουργία τμημάτων για παραδοσιακούς και λάτιν χορούς , την παραδοσιακή χορωδία και το παιδικό τμήμα εικαστικών και χειροτεχνίας και συμμετοχής των τμημάτων αυτών σε ποικίλες εκδηλώσεις, είναι η επαφή με τη δημιουργία και η γνώση για τον πολιτισμό. Επίσης συμβάλλει στην προσπάθεια εξωραϊσμού και συντήρησης του αρχοντικού στο οποίο γεννήθηκε ο ποιητής Αθανάσιος Χριστόπουλος.

Σύλλογος φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα
Το 1993 ιδρύθηκε στην Καστοριά ο Σύλλογος “Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα“ με σκοπό την δημιουργία ενός μουσείου αφιερωμένο στον Μακεδονικό Αγώνα. Μετά από πολλές προσπάθειες του συλλόγου, το 2005 του παραχωρήθηκε το αρχοντικό Πηχιών, το οποίο αποκατέστησε και αναστήλωσε προκειμένου να φιλοξενήσει το μουσείο. Το 2010 το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό. Μέσα στις δραστηριότητες του συλλόγου είναι η συγκέντρωση μουσειακού υλικού, η οργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, εκδόσεις βιβλίων με θέμα τον Μακεδονικό Αγώνα, η δημιουργία βιβλιοθήκης κ.α.