dwhite-logo
Τοπικά προϊόντα και Συνταγές
Τοπικά προϊόντα και Συνταγές

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξεχωρίζει για τον πλούτο της φύσης της. Σε κάθε γωνιά της, ντόπιοι και τουρίστες γεύονται και θαυμάζουν τα προϊόντα του κάθε τόπου.  Η Καστοριά δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού είναι μια πόλη που ξεχωρίζει για αμέτρητες φυσικές ομορφιές της αλλά και την πληθώρα των τοπικών προϊόντων της που την κάνουν αλησμόνητο τουριστικό προορισμό.

Όταν αναφέρεται το όνομα Καστοριά το μυαλό πηγαίνει σε μια λέξη: γούνα. Η τέχνη της γουνοποιίας ασκείται από τα βυζαντινά χρόνια ακατάπαυστα με παραδοσιακό τρόπο μέχρι και σήμερα. Οι γουναράδες της Καστοριάς δημιουργούν πραγματικά ‘κοσμήματα’ από γούνα και δέρμα μοναδικής ποιότητας που οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν σε προσιτές τιμές. Κάθε χρόνο επίσης διοργανώνεται η Ετήσια Διεθνής Έκθεση Γούνας που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

 Το έδαφος και το κλίμα της Καστοριάς βοηθάει στην καλλιέργεια προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Διάφορες ποικιλίες μήλων με υπέροχη γλυκιά και τραγανή γεύση, τα διάσημα φασόλια με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε.) αλλά και άλλα όσπρια (φακές, ρεβίθια, μπαρμπουνοφάσουλα) που ξεχωρίζουν για την λεπτή φλούδα τους και την ιδιαίτερη γεύση τους. Τα άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στις ανήλιες και απάνεμες δασωμένες πλαγιές και κοιλάδες του Γράμμου και του Βίτσιου φημίζονται για την εξαιρετική  γεύση και το μοναδικό άρωμά τους. Οι καστανιές που ευδοκιμούν στα ορεινά δάση της Καστοριάς αλλά και οι καρυδιές που φυτρώνουν στις πλαγιές των βουνών δίνουν απλόχερα τους θρεπτικούς τους καρπούς.

Σε όλη την ύπαιθρο της Καστοριάς εκτρέφονται ζώα που δίνουν εξαιρετικής νοστιμιάς κρέας αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα που οι τυροκόμοι επεξεργάζονται με δεξιοτεχνία και παραδοσιακή τεχνική για να δημιουργούν τα παραδοσιακά εδέσματα όπως η φέτα, το κεφαλοτύρι, το κασέρι και η κεφαλογραβιέρα.

Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί μια ποικιλία εδεσμάτων και τοπικών πιάτων στις παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια της πόλης όπως σαρμαδάκια, γριβάδι στον ταβά, τζιγερόπιτα κ.α.  αλλά και να προμηθευτεί κάποιες από τις τοπικές λιχουδιές όπως  τραχανά, χυλοπίτες γλυκά του κουταλιού, λουκούμια, ζαχαροστράγαλα, σάλιαρους, τοπικό κρασί και τσίπουρο.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 

 ΣΟΥΠΑ ΓΡΙΒΑΔΙ

 

Υλικά :

Για την σούπα :

1 γριβάδι (περίπου 3 κιλά)

σέλινο

½ φλιτζάνι λάδι

2 ντομάτες τριμμένες

1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας

½ κουταλιά κόκκινο πιπέρι

3 κουταλιές αλεύρι

αλάτι

6 με 7 φλιτζάνια νερό

  

Εκτέλεση

Σούπα : Καθαρίζουμε το γριβάδι και ξεχωρίζουμε το κεφάλι, την ουρά και τα αυγά. Βάζουμε το αλεύρι με το λάδι να τσιγαριστεί στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι και όλο το νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε 2 ντομάτες τριμμένες το αλάτι και το σέλινο. Μόλις βράσουν όλα μαζί, χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τα κομμάτια που ξεχωρίσαμε (κεφάλι, ουρά, αυγά). Όταν γίνει η σούπα βγάζουμε τα κομμάτια και τα βάζουμε στην πιατέλα.

Μια παραλλαγή της συνταγής είναι η σούπα γριβάδι με γκαρούφα. Για την γκαρούφα θα χρειαστείτε: 3-4 σκόρδα, 2 φλιτζάνια καρύδια, 2 φέτες ψωμί, αλάτι, 1 κουταλιά ξύδι. χτυπάμε στο γουδί 3-4 σκόρδα, λίγο αλάτι και 2 φλιτζάνια καρύδια. Βρέχουμε 2 φέτες ψωμί (ψίχα) με 1 κούπα νερό από την σούπα. Βάζουμε και το ψωμί στο γουδί και χτυπάμε πολύ καλά. Ρίχνουμε ακόμη λίγη σούπα και 1 κουταλιά ξύδι μέχρι να γίνει καλός χυλός και τον ρίχνουμε πάνω στο καθαρισμένο ψάρι στην πιατέλα. Προσφέρουμε την σούπα με το χαβιάρι. Ρίχνουμε το λάδι από την σούπα πάνω από την ‘γκαρούφα’ για να πάρει το ωραίο χρώμα.

  

ΨΑΡΙ ΓΡΙΒΑΔΙ (ΤΑΒΑΣ)

  ΥΛΙΚΑ:

1 γριβάδι (περίπου 2 κιλά)

2 πιπεριές πράσινες

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ

2 σκελίδες σκόρδο

½ φλιτζανάκι ξύδι

1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 φύλλα δάφνης

αλάτι

ρίγανη

πιπέρι μαύρο και κόκκινο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού καθαρίσουμε καλά το ψάρι, το αλατίζουμε και το καρυκεύουμε με τα μυρωδικά μας. Σε ένα ταψί βάζουμε το λάδι και στη συνέχεια τοποθετούμε το ψάρι μας. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τις πιπεριές, το σκόρδο και την δάφνη. Περιχύνουμε με ξύδι και λίγο νερό και πασπαλίζουμε το ψάρι με την τριμμένη φρυγανιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο και αφήνουμε το ψάρι να ψηθεί για 1 ώρα.

 

ΤΖΙΓΕΡΟΠΙΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κούπες νερό

1 κουτάλι της σούπας αλάτι

2 κουτάλια της σούπας λάδι

1 κουτάλι της σούπας ξύδι

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1 ολόκληρη συκωταριά αρνίσια

4 κρεμμύδια

6 αυγά

αλάτι, πιπέρι

λίγο σιμιγδάλι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά για την ζύμη, την χωρίζουμε σε 2 μέρη και ανοίγουμε τα φύλλα με τον παραδοσιακό τρόπο. Βράζουμε την συκωταριά μαζί με τα κρεμμύδια, αφού τα κόψουμε σε τέταρτα με 2 φλιτζάνια νερό. Αφού βγάλουμε την συκωταριά αφήνουμε τα κρεμμύδια ώσπου να βράσουν τελείως. Ψιλοκόβουμε την συκωταριά και πολτοποιούμε τα κρεμμύδια με το πιρούνι. Ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα, αλάτι, πιπέρι και αν το μείγμα είναι πολύ αραιό ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι. Το μείγμα πρέπει να είναι μελανό. Στο μεγάλο ταψί της πίτας στρώνουμε το ένα φύλλο και αλείφουμε βούτυρο. Τοποθετούμε την γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Αφού ρίξουμε αρκετό βούτυρο, ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

 

ΜΑΚΑΛΟ ΣΒΗΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ:

½ φλ. Ελαιόλαδο (που έχουμε χρησιμοποιήσει )

2 κουτ. Σουπ. Αλεύρι

Αλάτι

Σκόρδο

Μαϊντανό

Ξύδι

Νερό

 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε λάδι που έχουμε τηγανίσει κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κεφτεδάκια ή ψάρια, αφού το στραγγίσουμε, σοτάρουμε 2 κουτ. σουπ. αλεύρι με 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο και μαϊντανό. Αφού πάρει χρώμα (καστανό), το σβήνουμε με ξύδι και προσθέτουμε το ανάλογο νερό, πιπέρι και αλάτι ανακατεύοντας συνέχεια έως ότου γίνει παχύρρευστη σάλτσα.

 

ΛΑΛΑΓΓΙΤΕΣ

 ΥΛΙΚΑ

8 ποτήρια αλεύρι

4 ποτήρια νερό χλιαρό

1 μικρό πακέτο μαγιά

ζάχαρη, αλάτι

 

ΣΙΡΟΠΙ:

4 φλιτζάνια νερό

3 φλιτζάνια ζάχαρη

χυμό από μισό λεμόνι

καρύδια με κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε τα υλικά και αφού πλάσουμε μια ωραία, μαλακή ζύμη, την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και την αφήνουμε για 2 ώρες να φουσκώσει. Έπειτα, σε τηγάνι που έχει κάψει το ελαιόλαδο, ρίχνουμε μια κουταλιά ζύμης και την γυρίζουμε από όλες τις μεριές να ροδοκοκκινίσει. Αφού τηγανίσουμε όλες τις λαλαγγίτες, τις σιροπιάζουμε και τις πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

 

ΣΑΛΙΑΡΟΙ

ΥΛΙΚΑ

1 ½ ποτήρι ελαιόλαδο

1 κιλό αλεύρι

½ ποτήρι σταχτόνερο

1 φακελάκι μπείκιν πάουντερ

1 βανίλια

1 κουτ.γλ. κανέλα

½ κουτ.γλ. γαρύφαλλο

1 κουτ.σουπ. ζάχαρη

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε. Σε μια δεύτερη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι και το σταχτόνερο και επίσης ανακατεύουμε.  Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα των υγρών υλικών στα στερεά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Στο μεταξύ θρυμματίζουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια και  τα ανοίγουμε. Γεμίζουμε κάθε πιτάκι με το μείγμα του καρυδιού και το κλείνουμε. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20΄. Αφού ροδίσουν, τα βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί τοπικά παραδοσιακά προϊόντα όπως μανιτάρια, ζυμαρικά, χυλοπίτες, μέλι, τσάι, τσίπουρο και κρασί.